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 REV-RUL, 2002FED ¶46,739, Annuity contracts: Tax-free exchanges: Insurance companies: Basis: 

Investment in contracts.--, Revenue Ruling 2002-75, 2002-2 CB 812, I.R.B. 2002-45, 812, (Nov. 10, 2002) 
 

 

Revenue Ruling 2002-75, 2002-2 CB 812, I.R.B. 2002-45, 812 

 
[Code Secs. 72  and 1035  ] 

 
Annuity contracts: Tax-free exchanges: Insurance companies: Basis: Investment in contracts.--An IRS-

provided fact situation demonstrates that the transfer of an entire annuity contract into another pre-existing annuity 

contract qualifies as a tax-free exchange and defines the basis and investment in the contract for the surviving 

contract. The taxpayer, who was owner and obligee for annuity contracts issued by two insurance companies, 

consolidated the contracts by assigning the contract with the first insurer to the second insurer. The taxpayer 

received none of the cash surrender value of the transferred contract and paid no consideration with respect to the 

transaction. The assignment of the contract to the second company for consolidation with its pre-existing annuity 

contract constituted a tax-free exchange under Code Sec. 1035 . Following the assignment, the taxpayer’s basis in 

the consolidated annuity contract immediately after the exchange, was equal to the sum of the basis in both contracts 

immediately prior to the exchange. Further, the taxpayer’s investment in the consolidated annuity contract after the 

assignment was equal to the sum of the investment in both contracts immediately prior to the exchange.  BACK 

REFERENCES: ¶6114.0305  and ¶29,682.01 . 

 
ISSUES 

 
Is the taxpayer’s assignment of an entire annuity contract to a second insurance company, which then deposits the 

cash surrender value of the assigned annuity contract into a pre-existing annuity contract owned by the same 

taxpayer, and issued by the second insurance company, a tax-free exchange under §1035 ? What is the basis under 

§1035  and the investment in the surviving contract under §72  after the transfer? 

 

FACTS 

 
A owns Contract B, an annuity contract issued by Company B, and Contract C, an annuity contract issued by 

Company C. A is the obligee for both contracts. A seeks to consolidate Contract B and Contract C. A assigns 

Contract B to Company C. Company B transfers the entire cash surrender value of Contract B directly to Company 

C. Company C includes the transferred cash surrender value of Contract B in Contract C. A will not receive any of 

the cash surrender value of Contract B that is transferred to Company C and deposited into Contract C. No other 

consideration will be paid by A in this transaction. The terms of Contract C are unchanged by this transaction, and 

Contract B terminates. 

 

LAW AND ANALYSIS 

 
Section 1035(a)(3)  provides that no gain or loss shall be recognized on the exchange of an annuity contract for an 

annuity contract. Section 1.1035-1 of the Income Tax Regulations  provides that the exchange, without recognition 

of gain or loss, of an annuity contract for another annuity contract under §1035(a)(3)  is limited to cases where the 

same person or persons are the obligee or obligees under the contract received in the exchange as under the original 

contract. 

 

The legislative history of §1035  states that exchange treatment is appropriate for “individuals who have merely 

exchanged one insurance policy for another better suited to their needs and who have not actually realized gain.” 

H.R. Rep. No. 1337, 83d Cong., 2d Sess. 81 (1954). 

 

Section 1035(d)(2)  cross-references §1031  for the rules to determine the basis of property acquired in a §1035  

exchange. Section 1031(d)  provides that property acquired in a §1035  exchange has the same basis as that of the 

property exchanged, decreased by the amount of any money received by the taxpayer and increased by any gain (or 

decreased by any loss) recognized by the taxpayer on the exchange. 
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Section 1.1031(d)-1  provides, in part, that in a §1035  exchange the basis of the property acquired is the same as 

the basis of the property transferred by the taxpayer with proper adjustments to the date of the exchange. 

 

Section 72  governs the federal tax treatment of distributions from an annuity contract. For purposes of 

determining income, gain, or loss from an annuity contract, §72  contains two special definitions of investment in 

the contract. When amounts received are not annuity payments, §72(e)(6)  defines the investment in the contract. 

For purposes of §72(b) , which applies to annuity payments, §72(c)(1)  defines the investment in the contract in a 

similar, but not identical, manner. 

 

After completion of the transaction, A owns only Contract C, which has been increased in value to reflect the 

cash surrender value transferred into it from Contract B. A had no access to the cash surrender value transferred in 

the exchange. Therefore, this transaction is treated as an exchange that is tax-free under §1035 . 

 

As a result of the application of §1035(d) , A’s basis in Contract B is included in A’s basis in Contract C 

immediately after the exchange, and under §72(c)(1)  and §72(e)(6) , A’s investment in Contract B is included in 

A’s investment in Contract C immediately after the exchange. 

 

HOLDINGS 

 
(1) The assignment by A of Contract B to Company C for consolidation with pre-existing Contract C is a tax-free 

exchange under §1035 . 

 

(2) After the assignment, pursuant to §1035 , A’s basis in Contract C immediately after the exchange equals the 

sum of A’s basis in Contract B and A’s basis in Contract C immediately prior to the exchange. 

 

(3) After the assignment, A’s investment in Contract C under §72  equals the sum of A’s investment in Contract 

B and A’s investment in Contract C immediately prior to the exchange. 

 

DRAFTING INFORMATION 

 
The principal author of this revenue ruling is Ann H. Logan of the Office of Associate Chief Counsel (Financial 

Institutions and Products). For further information regarding this revenue ruling, contact her at (202) 622-3970 (not 

a toll-free call). 

 
 


